HET passiespel, Valkenswaard

Teksten en publicaties van 2015

Welkom op deze website

Ovaal: Ovaal: Ovaal: Ovaal: Ovaal: Ovaal:

Dit jaar,

Via home

Passiespel 2015

 

Alweer voor de 18e keer wordt het passiespel opgevoerd.

Misschien kent u het spel en weet u eigenlijk alles al.

Toch wil ik weer uw aandacht vragen voor deze Valkenswaardse traditie.

 

Op zondag 29 maart 2015 is de Goede Week begonnen.

En vrijdag zal het ook weer Goede Vrijdag zijn.

In mijn jeugd een droevige week met op vrijdagmiddag om drie uur een gang langs de 14 staties, om de lijdensweg van Christus te herdenken.

Lange tijd een zinvolle, sobere traditie voor vooral volwassenen.

Als kind wat minder uitnodigend. We keken meer uit naar paaszaterdag 12 uur als ´de klokken uit Rome terugkwamen´.

Dan werd het vastentrommeltje aangesproken. Een blik met op elkaar geplakt snoepgoed dat in de vastentijd verzameld was. Op de gewone dagen was het snoepen taboe en werd het opgespaard.

 

Inmiddels is het passiegebeuren aan verandering onderhevig. 

 

U kent ongetwijfeld de musical uit de jaren zeventig, Jesus Christ superstar.

Op de tv vindt nu een spektakel plaats, The Passion genoemd.  

In 2011 voor het eerst vanuit Gouda. In 2015 vanuit Enschede. 

Sinds enkele jaren, terecht, een groot succes.

Jammer dat er geen Nederlandse naam aan verbonden is.

 

In Tegelen vindt al vanaf 1931 om de 5 jaar een groots opgezet passiespel plaats. De kern van het spel is gebleven, maar telkens aangepast aan de eisen van onze tijd.

Op zondag 10 mei 2015 vindt de eerste van 25 voorstellingen plaats. Een geweldige belevenis om in Tegelen een grootse en artistiek opgezette uitvoering te kunnen meemaken.

 

Ook Valkenswaard staat op de kaart. Bescheiden weliswaar, maar met een specifiek spel dat elk jaar opgevoerd wordt. Eigentijds, met zang en spel en enthousiast gebracht door kinderen tussen de vijf en vijftien jaar.

 

Zo'n 18 jaar geleden is het idee ontstaan om een voor kinderen begrijpelijk  passiespel op te zetten.

Margo van Ooijen, Karin van Lankveld en Maria Elshof stonden, samen met anderen, aan de basis van een spel met muziek dat zou uitgroeien tot een eigentijds gebeuren. Door kinderen, voor kinderen. Maar ook een spel dat volwassenen boeit.

Zelfs mensen van buiten Valkenswaard weten op Goede Vrijdag de weg naar de Antoniuskerk te vinden.

 

Tussen de spelmomenten en het zingen van de liederen mag ik als verteller de verbindende tekst uitspreken. Een fijne taak. Gezien mijn leeftijd is dat ook mijn enige taak.

Karin, Margo en regie-assistente Judith Verhappen, leiden alles in goede banen.

Het kan wel eens druk zijn, ook voor de kinderen. Die presteren het toch maar om na een drukke schoolweek 's avonds weer in de kerk te zijn om te repeteren. Zo'n drie maanden lang.

Tussen de bedrijven door moet er ook wel eens gewacht worden. U weet het nog wel: Geduld is een schone zaak. Zeker ook voor kinderen.

Dan weten ze zich met elkaar best te vermaken, met niets, maar het kan dan wel rumoerig zijn.  Zeker in een grote kerk klinkt het goed door. Uit de roosters naast het altaar komt een sterke stroom warme lucht. Interessant voor kinderen. U snapt het wel.

 

Maar Karin, Margo en Judith hebben veel geduld. Ze weten uit ervaring: alles komt goed.

Ik bewonder dat geduld. En hun tact. Ik hoorde Karin heel tactvol tegen een meisje zeggen dat even de draad van het spel kwijt was: "Even je goed indenken met welke scčne je bezig bent.

Dan weet je vanzelf weer wat je moet zeggen en hoe je moet lopen".  Een positieve benadering. Maar er wordt ook  een aanmerking gemaakt als het nodig is.

Margo zingt goed en zuiver.

Toen een jongen die een lied een halve toon te laag inzette, zong ze enkele malen de juiste toon voor en probeerde hem, met veel geduld, zo op de juiste hoogte te brengen.

Judith weet van wanten. Als kind deed ze al mee met het spel.

Inmiddels volwassen en bekend met alle rollen.

Zelfs de verteller heeft haar steun soms nodig.

Judith gaat als het moet bij de kleintjes op de grond zitten om 'op niveau' te praten. Ze hoort ook bij 'het volk'. Ook haar hond was bij de generale repetitie van de partij. Het volk is veelal jeugdig. Maar ook wat minder jong talent is te bewonderen. Een goed idee.

 

Komende vrijdag, Goede Vrijdag, zal al vóór 19.30 uur, de Antoniuskerk weer vol zijn.

Een teken dat het spel blijft boeien.

In de loop van de jaren zijn er aanpassingen geweest. Ook al wordt naar perfectie gestreefd, het blijft een spel van kinderen. Van gewone kinderen. Het gaat niet om topprestaties, het gaat om het meedoen. Elk kind wordt geaccepteerd en gewaardeerd zoals het is.

 

Een spel als dit kan alleen maar gebracht worden als er een grote groep van vrijwilligers klaar staat om Margo, Karin en Judith de helpende hand te bieden: coördinatoren, decorbouwers, musici. Mensen die zorgen voor de catering, make-up, kleding, fotografie, pers, licht en geluid, enz.

 

Onlangs spraken Margo, Karin en ik, na afloop van de informatieavond over de toekomst van o.a. de Antoniuskerk nog even met pastoor Spooren. Zeer betrokken bij het kerkgebeuren. Kern van het gesprek:

Het behoud van het passiespel is een wens van ons allen. Gebleken is dat het passiespel nieuwe stijl, jongeren én ouderen aanspreekt.

Misschien klinkt het wat zwaar, maar je kunt het spel rekenen tot een cultureel erfgoed. Daar willen we samen met de parochie voor blijven ijveren.

 

Het passiespel in de Antoniuskerk is een traditie geworden die openstaat voor veranderingen. Een traditie die kinderen van 5 tot 15 aanspreekt. Kinderen willen graag wat doen. In dit passiespel kunnen zingen čn spelen. Ze komen graag.

 

Nu het kerkbezoek terugloopt en jongeren steeds  minder ervaren wat een pastorale kerk voor hen kan betekenen, moeten we waardevolle tradities koesteren.

Tradities in een nieuwe jas.

 

Ik denk dat de kinderen die nu meedoen het passiespel niet meer vergeten. Dat ze nog lange tijd weten welke rol of rollen ze gespeeld hebben. De foto's waar ze verkleed opstaan zullen bewaard en misschien wel ingelijst worden.

Sommigen komen op latere leeftijd terug om een handje te helpen en om weer de sfeer te proeven.

Ze weten waar het in de Goede week en speciaal op Goede Vrijdag over gaat.

 

"Wees welkom allemaal," zingen de kinderen, "en al maken we een foutje, dan moedig ons maar aan!"

 

Van harte welkom op vrijdag 3 april 2015 in de Antoniuskerk.

We beginnen om 19.30 uur.

 

 

In 2016 is de voorstelling op goede vrijdag 25 maart 2016.

Let op: Aanvangstijd is dan 19.00 uur en in de H.Nicolaaskerk.

 

 

 

                                                 Jan Vosters, verteller passiespel

 

 

 

Terugblik Passiespel 2015

 

Editie 18 werd weer een succes.  

 

Een dankbare kerk gaf de kinderen en de volwassenen die meededen, een luid en langdurig applaus. Een welverdiende waardering voor hun spel. Ook voor de regisseuses Karin van Lankveld, Margo van Ooijen en onze assistente Judith Verhappen.

Pastoor Spooren complimenteerde in de kerk na afloop de kinderen, Margo, Karin, Judith, de verteller, de musici en allen die meegeholpen hadden dit passiespel tot een succes te maken.

 

Pastoor Felie Spooren en zijn collega's die op Goede Vrijdag ook elders diensten leidden, woonden een deel van het spel bij. Na afloop dronken ze in het parochiezaaltje van de Antoniuskerk nog een kopje koffie met enkelen van ons,  en spraken, nogmaals, zeer veel waardering uit voor het spel van de jeugd en de hele organisatie.

Zij hebben kennis genomen van deze vorm van het passiegebeuren en ervaren, denk ik, dat de begrijpelijke tekst en aansprekende liederen jongeren én ouderen boeit.   

De moeite waard om er ook in de toekomst mee door te gaan.

 

Het doet ons goed dat de achttiende editie veel lof oogstte.  Alle spelen werden tot nu goed ontvangen, maar soms lukt het  ene jaar wat beter dan het andere jaar.  Net als bij wijnen kun je, positief de zaak bekijkend, spreken van goede en heel goede passiejaren.

 

De uitvoering van dit jaar mocht dus gezien worden.  Blije gezichten, dankbare gezichten. 'Een fijne groep om mee te werken,' lieten Karin en Margo weten. Een goede sfeer en kinderen met flair. En ook al ging er soms wat fout dan werd dit weggepoetst door de charme van de jeugd. Streven naar perfectie, maar meedoen en je inzetten zijn zeker zo belangrijk.

 

In december zijn Karin, Margo en Maria Elshof al gestart met de voorbereidingen. Zij weten zich gesteund door een grote groep die zich vrijwillig inzet om het passiespel te laten slagen.  In  'de aftiteling'  hieronder vindt u hun namen. We zijn hen zeer erkentelijk.

 

Er is nog een groep die niet onvermeld mag blijven. Onze dank gaat ook uit naar alle ouders, opa's, oma's en andere familieleden, vrienden,  die de kinderen door weer en wind,  vaak in het donker, naar de vele repetities brachten en hen ook weer ophaalden.  We kunnen al die mensen niet missen. Bedankt!

Dank aan alle mensen die de moeite namen het passiespel in de Antoniuskerk bij te wonen. Dank ook voor de financiële bijdrage.

 

We gaan door! Uw applaus en lovende woorden stimuleren ons om verder te gaan.

We zien u graag het volgend jaar terug. Ook nieuwe gezichten zijn welkom!

Goede Vrijdag  2016  valt op 25 maart.

Moet ik nog meer zeggen?

Goede wijn behoeft geen krans!

 

                                 Jan Vosters,  verteller passiespel

 

 

Met heel veel dank aan:

 

Regie:

Karin van Lankveld en Margo van Ooijen

 

Assistentie spel:

Judith Verhappen

 

Speelsters en spelers:

Leerlingen van Were Di en basisscholen in Dommelen en Valkenswaard en Eersel.  

Koor: Miep en Jan Coenders, Rian Roos, Marije van Lankveld, Melissa Litjens,
Yvonne van Beek, Katelyn Godschalk       

 

Muzikale begeleiding:        

Eric Bijen, Jan de Greef, Jack Heesterbeek, Arianne Jeurissen, Onno de Jong, Margot Zwegers

 

Geluid:

ESL

Martijn van der Plas

 

Werkgroep Passiespel:

Maria Elshof (pr)  

Dorien Hendriks (make up)

Wilma Dekkers (make up)

 

Webmaster:

Gerard Coppens

 

Decor, licht, kleding, foto's:

Dennis Bullens, Gert-Jan Bullens, Karien Verhagen , Gerard Coppens, Mary-Lise Coppens, Eline Elshof, Marnix Godschalk, Susan Kennis, Toon van Lankveld, Mira v.d. Lucht,     

Gerrit van Ooijen, Marjo Rijkers, Peter Rijkers, Jeroen Roos, Marianne Schijvens,

Ruud van Tuyn, Mariëlle Vermeulen,  Erwin Vorstenbosch